5 aug

Atelierroute Groot Woerden 2015

11050315_722302901213926_908876051241933756_n

1469990_715167785260771_6644048205540936405_n

Op bezoek bij kunstenaars? Dat kan op 5 en 6 september as. tijdens de dertiende Atelierroute Groot Woerden. Groot Woerden omdat naast kunstenaars uit de stad Woerden ook kunstenaars uit Kamerik, Zegveld en Harmelen aan deze route deelnemen. Het fenomeen atelierroute is langzamerhand redelijk ingeburgerd in Nederland. Op talloze plaatsen kun je zulke routes volgen. In Woerden is een zeer ruime keuze voor handen. 46 kunstenaars ontvangen gedurende het weekeinde gastvrij bezoekers in hun atelier of in een andere ruimte, vaak een combinatie van meerdere kunstenaars.
Dat is toch wel heel bijzonder: je stapt op de fiets en rijdt langs kunstenaars die je graag willen ontmoeten en met je over hun werk willen praten. Meestal zie je schilderijen, kunstwerken zonder enig idee te hebben over welke kunstenaars dit hebben gemaakt, laat staan dat je iets weet van wat hen bezielt.
Ontmoetingen met mensen die schoonheid toevoegen aan de wereld, die de wereld om ons heen waarnemen en op hun originele wijze weergeven, die ons de kans bieden van hun kunst te genieten, rijker te worden door een ontmoeting met bijzondere mensen. Het aardige van de atelieroute is dat je zowel professionele kunstenaars als ervaren amateurs kunt ontmoeten en dat je kunt kiezen uit talloze mogelijkheden: van beeldhouwkunst, keramiek tot schilderkunst en fotografie. Soms zal het artisanale aspect overheersen, zoals in de keramiek, soms kun je je fantasie geheel loslaten in een non-figuratieve wereld, of kun je verbazen over het mysterie van de fotografie.
Dit jaar zijn, zoals gezegd, 46 kunstenaars van de partij, een ongeëvenaard aantal.
De schilderkunst en fotografie is met respectievelijk 15 en 13 kunstenaars goed vertegenwoordigd, gevolgd door de beeldhouwkunst (7) en keramiek (5). Maar er zijn ook textiele werkvormen, grafiek, een kopercreatie en kettingen te bewonderen.

Op 4 september zal ’s avonds om 20.00 uur het startsein worden gegeven tijdens de officiële opening van de atelierroute in Galerie Slagmaat aan de Leidsestraatweg. Ik heb de eer ook dit jaar weer de opening te mogen verzorgen en ik zal proberen enkele woorden te wijden aan elke deelnemende kunstenaar.
Uiteraard zijn de onderlinge verschillen enorm: er zijn echte routiniers te bezoeken, die hun vak tot in de finesses beheersen en er zijn amateurs die een bijna professioneel niveau bereiken. Er zijn ontroerende en zeer poëtische foto’s, die maar weer eens bewijzen dat de fotografie een waarachtige en zeer eigenstandige kunstvorm is.

Koop het boekje en maak een kunstzinnige ontdekkingsreis langs enkele of meerdere ateliers en verwonder u over de veelheid van uitdrukkingswijzen, de veelheid van stijlen en ontdek de boeiende verhalen achter de kunst. Geniet van de ontmoetingen met kunstenaars die bereid zijn hun atelier te openen en bezoekers toe te laten tot hun wereld van verbeelding.

Frans Lander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven