19 mrt

Bezoek aan Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg, 16 maart 2019

In het kader van de vriendenuitwisseling van de Nederlandse Federatie van Vrienden van Musea (NFVM) stond zaterdag 16 maart een bezoek gepland aan het Elisabeth Wees Museum te Culemborg.


Vrienden van het Stadsmuseum en van diverse andere musea konden zich opgeven om hieraan deel te nemen. In Woerden waren er slechts twee aanmeldingen, die helaas later werden afgezegd. Uiteindelijk zijn er drie bestuursleden van de Vrienden om tien uur ’s ochtends naar Culemborg getogen.

Wij werden gastvrij ontvangen met heerlijke koffie en taart in het zgn Weescafé. Een gezellige ruimte waar ook de lunch gebruikt kon worden.
Er hadden zich slechts twaalf deelnemers opgegeven, dus een enigszins magere opkomst was het wel.
Na de koffie kregen we een uitgebreide en interessante rondleiding.
Het museum is, zoals de naam al suggereert, een voormalig weeshuis dat gesticht is in de 16e eeuw en is als zodanig ook ingericht. Je krijgt een goed beeld van hoe het ooit geweest moet zijn. In één van de bedden ligt zelfs een zwaar ademend weeskind. De opstelling is zeer interactief met heel veel video’s en gesproken verhalen. Het is een historisch museum. Er zijn twee wisselexposities per jaar, met eveneens een historisch gegeven. Ook komt de geschiedenis van Culemborg en de stichting van het Weeshuis uitgebreid aan bod.

Het voormalige weeshuis, nu museum, is gevestigd in een mooi en groot pand dat in 2013 gerenoveerd is en waarin ook de bibliotheek en de volksuniversiteit een plaats hebben gekregen. Het trappenhuis is gemoderniseerd en ook een lift is aanwezig.
Na de rondleiding was er in het Weescafé een smakelijke lunch (voor eigen rekening).
Al met al een geslaagd bezoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven