23 jan

COLLECTIE STADSMUSEUM ONLINE

De afgelopen maanden heeft het Stadsmuseum Woerden hard gewerkt aan het digitaliseren van een gedeelte van de collectie. Het gaat om beeldende kunst, historische objecten en gebruiksvoorwerpen van de collectie van de gemeente Woerden, stichting Stadsmuseum Woerden en verschillende bruikleengevers. Afbeeldingen van de werken en informatie zoals kunstenaar, techniek en datum zijn gepubliceerd op de website www.thecollectioncloud.nl.

The Collection Cloud is een portaal van Adlib: een collectie registratiesysteem voor musea. Het Stadsmuseum beschrijft alle werken en objecten uit de verschillende collecties in dit systeem. Door een koppeling met The Collection Cloud wordt geselecteerde informatie uit Adlib op de website www.thecollectioncloud.nl gepubliceerd. De site is voor bezoekers heel eenvoudig in gebruik. Door op de homepage het logo van het Stadsmuseum aan te klikken, wordt de collectie zichtbaar. Er kan zelfs gezocht worden op specifieke kunstenaar, onderwerp, plaats of periode. Door nogmaals op het logo te klikken, worden bezoekers doorverwezen naar de eigen website van het museum. Het Stadsmuseum Woerden is niet het enige museum dat (een deel van) zijn collectie toont op de Cloud. Ook musea als het Teylersmuseum in Haarlem, het Maritiem Museum in Rotterdam, het Amsterdam Museum en een aantal buitenlandse musea zijn er vertegenwoordigd.

Kunst buiten de museummuren
Een belangrijke drijfveer achter dit project is het tonen van de collectie buiten de muren van het Stadsmuseum. Dit maakt het museum laagdrempeliger. Mensen die niet vaak een museum bezoeken, kunnen op een eenvoudige manier toch de collectie leren kennen. Daarnaast zijn de objecten en kunstwerken nu ontsloten voor onderzoek en dient het als leuk voorproefje op een bezoek aan het museum.

Up to date
Zoals gezegd staat nog niet de gehele collectie van de gemeente Woerden en het Stadsmuseum Woerden online. De komende tijd zal daar hard aan gewerkt worden. Daarnaast is het up to date houden van de online collectie een nooit aflatend proces. Er zal continu informatie en beeldmateriaal worden verbeterd en aangevuld. Tenslotte heeft Adlib aangegeven binnenkort the Collection Cloud App voor de iPad te lanceren. De app maakt het mogelijk altijd en overal museumcollecties te bekijken en enthousiasmeert mensen om daadwerkelijk deze musea te bezoeken.

Romeinse Altaarsteen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven