22 mei

Een explosie van kleuren: een ontmoeting met Jan van Lokhorst

Dinsdagavond 21 mei waren wij als Vrienden van het Stadsmuseum Woerden te gast bij de Kunstkring Woerden, waar kunstenaar Jan van Lokhorst een presentatie gaf van zijn werk.

Jan van Lokhorst uit Gouda woonde tijdens zijn jonge jaren enige tijd in Woerden en studeerde aan Hogeschool voor beeldende Kunst (voorloper van de Rietveld Academie) en de Academie voor Beeldende vorming in Amsterdam. Jan woont en werkt sinds 1981 in Gouda, won verschillende prijzen en exposeert in binnen- en buitenland.

Aan de hand van een zeer groot aantal schilderijen neemt Jan ons mee in zijn boeiende ontwikkelingsreis als kunstenaar. Alles begint met tekenen, dat is de basis van zijn werk zoals bij alle grote schilders als Michelangelo, Rubens, Rembrandt en Picasso. Dat blijk ook uit al zijn doeken: die vallen op door hun rake, trefzekere lijnen. Tijdens zijn opleiding bekwaamt hij zich in verschillende technieken, tekenen, grafisch werk maar vooral het schilderen. Hij beproeft allerlei stijlen, à la Cézanne met kubistische elementen maar ook à la Pissarro in de stijl van het pointillisme. Langzamerhand ontwikkelt hij zo zijn eigen zeer herkenbare handschrift. De vele doeken die hij ons laat zien zijn enerzijds abstract en doen denken aan Willem de Kooning, maar er zijn ook allerlei thematische doeken van menselijke figuren (vaak een tweetal), die verbondenheid of eenzaamheid kunnen uitdrukken, of van sportfiguren, van allerlei dieren (olifanten, leeuwen, vissen) muzikanten, modellen en naakten.

Het is werkelijk een explosie van kleuren; Jan is een fabelachtige colorist, niet bang van kleuren; je ziet wel in het vrije kleurgebruik enige invloed van bepaalde Cobra schilders als Asger Jorn, maar bij Jan van Lokhorst is duidelijk sprake van een geheel eigen beeldtaal. Dat markeert hem als een onafhankelijke authentieke schilder.

Wat verder opvalt is de afzonderlijke plaats die lijnen/tekeningen en kleuren innemen. Het is alsof ze los van elkaar zijn ontstaan en allebei hun eigen spel spelen terwijl er toch sprake is van een grote eenheid van het doek. Bovendien lijken de dieren vanuit de achtergrond vanuit de kleuren te voorschijn te komen. En wat een variëteit in thema’s en kleuren! Elk doek is weer een verrassing.

Hier is een magiër aan het werk. De lijnen spelen hun eigen spel, ze dansen ritmisch over het doek bijna onafhankelijk van de kleur. Hier geldt wat Paul Klee zo mooi heeft gezegd: Tekenen is uit wandelen gaan met een lijn.  Want dat is wat je ziet: een fabelachtig tekenaar. Je herkent in de doeken ook de muzikant, want dat is Jan ook. Louis van Dijk heeft eens gezegd: jij hebt geen muziek nodig, jouw schilderijen zijn muziek.

Jan heeft ook veel opdrachten. De opvallendste zijn een wandpaneel voor een zwembad, een doek zinderend van blauwe en gele kleuren, acryl op polycarbonaat en ook enkele kleurrijke panelen voor de bar op een boot die vaart tussen Duinkerken en Dover.

Jan heeft ook verrassende keramiek gemaakt, waarin je zijn handschrift duidelijk herkent.

Na de pauze konden we Jan nog vragen stellen en kregen we van Jan de belofte dat hij in oktober voor liefhebbers van de Kunstkring en De vrienden van het Stadsmuseum een workshop wil organiseren.  We sloten deze buitengewoon boeiende avond af met lekkere dranken aangeboden door de vrienden als dank voor de uitnodiging door de Kunstkring.  Een avond om nooit te vergeten.

Frans Lander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven