22 jan

Gedenkwaardige Nieuwjaarsbijeenkomst

Junior violisten Cas en Sven breken door bij de Vrienden van het Stadsmuseum

Zondagmiddag 22 januari 2017: zoals het een nieuwjaarsbijeenkomst betaamt, memoreert voorzitter Hans van Ommeren de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen Vriendenjaar en onthult hij nieuwe ambities.

Lach en een traan

Met zo’n 14.000 bezoekers aan het Stadsmuseum (2.000 meer dan in 2015, bevestigt conservator Stephanie Rompa) is 2016 een nieuw recordjaar geworden. Een resultaat waaraan de door de Vrienden geïnitieerde expositie ‘Schatten van Woerdenaren’ zonder twijfel heeft bijgedragen. Er waren echter ook zaken te betreuren. Tot veler verdriet heeft gastconservator Netty de Groot, die de expositie samen met Richard Rietbergen organiseerde, afscheid moeten nemen van haar echtgenoot, de bekende uitgever Bert de Groot. Wij hopen dat al het moois, waar zij zoveel oog voor heeft, haar ook enigszins mag troosten in deze moeilijke fase.

Nog een markante persoonlijkheid die ons afgelopen jaar ontviel is, was E.P.C. Ruijs, ‘founding father’ van Erukaas. In culturele kringen bovenal bekend als erudiet kunstkenner en pleitbezorger voor openbare kunst in Woerden. En, in een aantal gevallen zelfs redder van ons Stadsmuseum, door zijn stille diplomatie. In een apart artikel staat secretaris Frans Lander stil bij zijn betekenis voor Woerden en het Stadsmuseum.

Nieuw museum op Defensie-eiland?

Dat we verliefd zijn op onze pittoreske kunstkijkdoos staat buiten kijf. Maar, stelt voorzitter Hans, er is meer ruimte voor en behoefte aan museaal onthaal in Woerden. Samen met andere geïnteresseerden die daarin willen investeren, zet Van Ommeren zich in om van de aloude Wasserij op het Defensie-eiland, minstens een deel in te richten als museum. Met haar klare, functionele bouwvorm is de Wasserij niet alleen cultureel erfgoed, maar leent zij zich ook perfect voor de inrichting van een lichtrijk, toegankelijk museum, waar belangrijke kunstontwikkelingen kunnen worden getoond. Een oproep aan iedereen om waar mogelijk bij de gemeente en de ontwikkelaars aan te dringen op een museale plek in de attractieve entree van onze stad.

Nieuwe expositie, nieuwe generatie

Nadat conservator Rompa haar expositie KunstStof 2017 bij ons inleidt met toonaangevende textiele kunstenaars Mae Engelgeen, Christie van der Haak, Margriet Leyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt (lees ook haar intro op deze website!), ontvouwt nieuw bestuurslid Cobi Goedicke-Leenheer haar idee om de jeugd nog meer bij het Stadsmuseum te betrekken. Onder andere met workshops. Een goed plan, want educatief én strategisch. Immers kinderen brengen nieuwe creativiteit en nieuwe media mee én hun ouders, grootouders – lees: nieuwe Vrienden…

En zoals altijd zorgt onze voorzitter ook nu weer voor een vrolijke, muzikale noot. Deze keer een verrassend optreden van de broertjes Cas en Sven Pronk, met hun respectievelijk 4 en 6 jaar violisten in de dop. Alleen al door de snaren te strijken laten ze ons horen hoe mooi ze met elkaar kunnen harmoniëren. Goed voorbereid vraagt Hans of de eerste vingerzetting op de viool soms A-B-C is? Neehee, corrigeert Sven, het is A-B-Cis! en demonstreert ter plekke het ook voor ons hoorbare verschil. Met begeleiding van vader Timo (muziekdocent op het Kalsbeek) op gitaar, onthalen zij ons op een prachtig Spaans oefenstuk, afgerond met professionele, diepe buiging. Gaan deze talenten de virtuoze pianogebroeders Jussen achterna? We gaan het volgen. Tijdens het daverende applaus kijken de Vrienden elkaar veelbetekenend aan: wìj waren erbij!

Jan jonathan Bloeming

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven