29 nov

Geslaagde Vriendenbijeenkomst op 26 november 2023

Het was met 23 vrienden weliswaar een matig bezochte vriendenmiddag in het Stadsmuseum, maar tevens een zeer geslaagde bijeenkomst met een heel bijzonder onderwerp: Street Art, naar aanleiding van de tentoonstelling Street Art in het Stadsmuseum. Een van de exposanten was deze middag bij ons te gast, Roy Valk, beter bekend onder zijn artiestennaam Karski.

Karski is een van de belangrijkste, toonaangevende en internationaal bekende Street Art kunstenaars van Nederland.

Na een kort welkom door de voorzitter, Dick Launspach, waarin hij de leden opriep vooral reclame te maken voor de Vrienden van het Stadsmuseum om meer vrienden te werven, nam Roy het woord.

Als 16-jarig boefje werd hij in 1984 door een oudere neef meegenomen naar een illegale graffiti scene in Zeist, waar hij vooral moet opletten voor de politie. Daar spoot hij voor het eerst zijn naam op de muur. Als later zijn ouders zijn nieuwe hobby tot hun grote schrik ontdekken, moet hij van zijn vader verschillende muren in Zeist schoonmaken.

Roy maakt na een opleiding aan het grafisch lyceum en kunstacademie van schilderen zijn beroep en ontwikkelt zich tot een zeer gewaardeerde Street Art kunstenaar. In die periode wordt zijn Karski zijn artiestennaam.

Street Art is ontstaan uit de graffiti, een soort underground beweging in de jaren ‘80 van de vorige eeuw in New York. Daarbij gaat het vooral om het spuiten van namen op viaducten en treinen van de metro. Achterliggende motieven zijn; het zoeken naar identiteit en verbondenheid. Door je naam te spuiten op een metrostel ga je de hele stad door (I am all city).  Langzamerhand ontwikkelt zich van daaruit een nieuwe kunstvorm: Street Art, die steeds meer erkenning krijgt. Er is nu zelfs een Street Art museum in Amsterdam en in Berlijn.

Roy krijgt steeds meer opdrachten in Nederland en in vele andere landen, zoals Thailand, Libanon, Italië en Abu Dhabi.

In Abu Dhabi en Beiroet creëert hij met een team van de beste 18 Street Art  kunstenaars in de wereld onder zijn leiding het grootste Street Art kunstwerk in de wereld: 7000 vierkante meter, gedurende 17 nachten, want overdag is het te heet. Door een explosie is dat in Beirout weggevaagd, dat van Abu Dhabi is opnieuw geschilderd door anderen. Bij opdrachten van zulke omvang worden hoogwerkers ingeschakeld.

De door de kunstenaar gebruikte snel drogende verf (spuitbussen op acrylbasis) kunnen niet worden gemengd, zodat Roy werk met 200 spuitbussen met

verschillende kleuren. Het werk wordt opgezet in kleine blokken van 50 bij 50 cm aan de hand van een ontwerp of soms ook door middel van een geprojecteerde lijntekening. Een goede ondergrond van belang voor het behoud van Street Art evenals het gebruik van een anti-graffiti coating. Vaak gebruikt Roy abstract werk dat hij op zijn computer over de gemaakte voorstelling projecteert waardoor een boeiend kleurenspel op gezichten ontstaat.

Roy laat ons veel voorbeelden zien van zijn werk, onder meer in Den Haag (Haagse mark, Transvaal) in samenwerking met de woningbouwcorporatie en na gesprekken met buurtbewoners. Bijzonder is het project dat hij in Leiden onderhanden nam met hanggroep jongeren. Zij verzamelden eerst het vuil op straat en dat vuil werd de inspiratiebron voor het werk, met daarin onder meer speelkaarten (zie afbeelding) 

In Amsterdam maakt Roy voor de familie Caransa in Zuid Oost een 260 meter lange muur met Street Art, het langste Street Art kunstwerk in Nederland. Hij maakt ook veel werk voor reclame doeleinden. Uit alles blijkt dat hij niet alleen een goed kunstenaar is maar ook een gewiekte zakenman. 

Roy werd onlangs tweede in een internationaal Street Art concours in Roemenië, waarmee zijn internationale status weer eens werd onderstreept. Gevraagd naar wat hij nog zou wensen als project, antwoord Roy: “het schilderen van een Boeing 747”.

Na afloop konden de vrienden, onder het genot van hapjes en dranken, nog verder kennis maken met Roy. 

Het was een buitengewoon geslaagde ontmoeting met een indrukwekkende kunstenaar.

Voor de liefhebbers is het mogelijk Roy in zijn atelier te bezoeken. Roy heeft daarvoor zijn telefoonnummer aan ons doorgegeven: 06  17068300 mooiemuur.nl

De tentoonstelling Street Art is nog tot 6 maart 2024 te bezoeken in ons  Stadsmuseum met zes verschillende kunstenaars, waaronder Karski, Life is Limitless, Onno Poiesz, Pepijn Dolderman, Renske Koster en Street Art Woerden (van de Woerdenaar Paul Haccou). Een wereld, waard om te ontdekken.

Frans Lander

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven