24 apr

LEO GESTEL ZOEKT EEN KAMER

Is er woningnood in museumland? Gelukkig niet. Vele schilders hebben in de loop der jaren een goed onderkomen gevonden. Matisse heeft nog steeds zijn huis in Nice, Ferdinand Léger is gehuisvest in zijn museum in Biotat, Renoir in Cagnes sur Mer en Jean Cocteau in Menton. Picasso kan al helemaal niet klagen: hij heeft onder meer optrekjes aan de Côte d’Azur, in Barcelona en een schitterend herenhuis in le Marais in Parijs. Onze Vincent van Gogh is ook bijzonder verwend: hij heeft kamers of zelfs hele woningen in Zundert, Nuenen, Arles en niet te vergeten een heus paleis: het Van Goghmuseum aan het niet onaanzienlijke Museumplein in Amsterdam. Hij heeft sinds kort zelfs een eigen verlicht fietspad van molen tot molen. Mondriaan met wie Leo en die andere grote schilder Jan Sluiters zeer bevriend waren, heeft een mooi onderdak gevonden in het Haagse museum. En onze eigen Woerdense Leo Gestel? Die is helaas nog woningzoekende. Die heeft niet eens een eigen kamer, laat staan een huis.
In Bergen NH is veel van zijn werk in het bezit van museum Kranenburg, maar dat is meer het huis van de Bergense school en niet zijn huis… Wij en geheel Woerden moeten ons maar eens goed achter de oren krabben… die zoon van Woerden, onze eigen Van Gogh, is nog steeds dakloos. Leo verdient beter….Laten we Leo in de Woerdense kou staan?
Daar kunnen we nu iets aan doen: er is een kamer beschikbaar….in ons mooie oude Stadshuis, in ons eigen Stadsmuseum. Het bestuur van de Vrienden van het Stadsmuseum ontpopt zich vandaag als heuse makelaar, gelukkig niet als huisjesmelker.
We roepen Woerden op Leo tenminste een gemeubileerde kamer te gunnen in dit fraaie pand. U kunt daaraan bijdragen. Doneer nu aan de Vrienden van het Stadsmuseum zodat wij een kamer voor Leo kunnen inrichten, waarbij we tevens een schilderij van hem zullen aankopen voor de verzameling van het Stadsmuseum. U kunt aldus mee helpen onze bovenste beste Leo onderdak te verschaffen. Hij zal eindelijk vaste grond onder zijn voeten hebben en zich kunnen koesteren in de warme aandacht van zijn geboorteplaats. Leo is daarmee eindelijk echt thuis in Woerden en heeft dan een dubbelmonument, want dichtbij in de tuin van de Petruskerk, is hij inmiddels in een buste vereeuwigd dank zij de Woerdense Kunstkring en in het bijzonder dank zij Hans Hagen. Hans heeft onlangs ook een boek over Leo, in het bijzonder over zijn jeugd in Woerden, geschreven. Binnenkort verkrijgbaar in onze boekhandel Libris. Gedurende de tweede helft van dit jaar is het echt Gesteljaar, met een grote expositie in het Stadsmuseum en allerlei acties onder andere grote borden van fraaie schilderijen van Leo in het centrum van Woerden.
Als alle acties slagen, zal Woerden zich met recht de stad van Leo Gestel kunnen noemen.

Frans Lander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven