In Memoriam E.P.C. Ruijs

Geen tags | Algemeen · Archief | 2 Reacties op In Memoriam E.P.C. Ruijs

Eigenlijk zag je hem gemakkelijk over het hoofd, klein en bescheiden als hij was. Maar raakte je met hem in gesprek, dan werd je onmiddellijk  geboeid door zijn, heldere, pientere en belangstellende blik en ontdekte je een heel bijzondere, een uiterst hoffelijke en erudiete man: EPC Ruijs.

Eind vorig jaar hebben wij afscheid moeten nemen van de heer Ruijs, één van de beste vrienden van ons Stadsmuseum.  EPC Ruijs bereikte de gezegende leeftijd van 91 jaar. Hij was een rasechte Woerdenaar, geboren en getogen in onze stad. De stad ging hem buitengewoon aan het hart en hij heeft zich op vele gebieden ingezet voor Woerden.

Hij was ook een buitengewoon trouwe bezoeker van onze vriendenbijeenkomsten, oprecht geïnteresseerd in het wel en wee van ons Stadsmuseum en droeg bij aan allerlei culturele projecten in Woerden. EPC Ruijs heeft tijdens zijn leven talloze bestuursfuncties bekleed. Zo was hij voorzitter van de subcommissie Beeldende kunst en expositie, een adviescommissie van de gemeente. Met deze commissie heeft hij vele interessante initiatieven ontwikkeld en Woerdenaren in contact gebracht met hedendaagse kunstenaars uit de eigen regio. Met de wethouder van cultuur van de gemeente heeft hij geijverd voor openbare kunst in de wijk en ervoor gezorgd dat daar al rekening mee werd gehouden bij de planning van nieuwbouwwijken. Ook heeft hij mede de aanzet gegeven voor boeiende historische exposities in het Stadsmuseum.

EPC Ruijs was tevens een echte kunstkenner en verzamelaar. Vooral zijn verzameling van Iconen mogen we niet onvermeld laten. Hij heeft over deze bijzondere kunst tussen Hemel en Aarde voor de Vrienden van het Stadsmuseum enkele jaren geleden nog een levendige inleiding gehouden en met ons zijn kennis en liefde voor deze oeroude religieuze kunstvorm gedeeld. Hij bracht ter illustratie ook een aantal iconen mee die we mochten bewonderen.

Deze kleine pientere man was een markant figuur in het Woerdense. Als industrieel ondernemer heeft hij zijn sporen verdiend met een typisch Woerdens product: kaas, zij het in gesmolten vorm. Wie kent niet het ERU goudkuipje?

Hij was tevens jarenlang lid en zelfs één van de founding fathers (Charterlid) van de Rotary club Woerden. Ik vrees dat hij de laatste was van de oorspronkelijke oprichters.

EPC – want zo noemden we hem – was voor velen een steun en stond graag met wijze raad klaar voor onbaatzuchtig advies. Daarenboven was hij zeer bescheiden, hij bleef graag op de achtergrond.

We zullen deze authentieke en trouwe vriend van ons Stadsmuseum node missen.

We hopen dat zijn vrouw en gezin kracht en troost mogen vinden in zijn grote liefde voor hen en in zijn onschatbare betekenis voor de Woerdense samenleving.

Namens het bestuur van de Vrienden van het Stadsmuseum

Frans Lander


2 Comments

Maria - van Gelder - Ruijs zegt:

15 december 2017 om 13:22

Het stukje wat u over mijn vader schrijft is mooi, hartelijk dank daarvoor.
Heb het geprint zodat mijn moeder het kan lezen. Alvast fijne feestdagen en Gezond en gelukkig 2018. Hartelijke groet. Maria

Reageer

Fien Okkerman zegt:

22 december 2017 om 20:05

Dank je wel Maria, wil je jouw moeder de hartelijke groeten doen?
Ook heel fijne feestdagen voor jullie allen gewenst en een geweldig 2018!
Hartelijke groet namens Vrienden Stadsmuseum Woerden
(Fien Okkerman – secretariaat)

Reageer

Plaats een reactie