7 okt

Nationale Archeologiedagen

Zwaard low res

Nationale Archeologiedagen op 16, 17 en 18 oktober
Stadsmuseum: gratis entree en lezingen over archeologie

In het weekend van 16, 17 en 18 oktober vinden voor het eerst de Nationale Archeologiedagen plaats. Samen met de provincies Noord- en Zuid-Holland zet de provincie Utrecht archeologie in de schijnwerpers. Musea, depots, (amateur)archeologen en vrijwilligers zetten zich in om archeologie voor kinderen én volwassenen interessant en beleefbaar te maken. Dit gebeurt door veel leuke (en vaak gratis) activiteiten.

Wat staat er in Woerden op het programma?

Vrijdag 16 oktober
Tijdens de bouw van het appartementencomplex van woningcorporatie GroenWest aan de Hogewoerd is door archeologisch adviesbureau RAAP onderzoek gedaan met spectaculair resultaat. Eén van de meest bijzondere vondsten was een Frankisch zwaard uit de achtste eeuw na Chr. Op vrijdag 16 oktober om 15:00 uur wordt bij de nieuwbouw aan de Hogewoerd een informatiepaneel onthuld dat hier meer over vertelt. Na de onthulling volgen in het Stadsmuseum toespraken van wethouder van ruimtelijke ordening Martin Schreurs en Karin Verdooren, directeur van GroenWest. Om 15:25 uur geeft archeoloog Erik Verhelst een lezing over de bijzondere objecten die gevonden zijn aan de Hogewoerd. Het Stadsmuseum Woerden is die middag gratis toegankelijk.

Zaterdag 17 oktober
Ook op zaterdag 17 oktober is het Stadsmuseum Woerden ’s middags gratis toegankelijk. Om 14:00 en 15:00 uur vertelt archeoloog Pieter Stoel álles over prehistorische vondsten in Woerden. Om 14:30 en 15:30 uur geeft historicus Lex Albers uitleg over de spectaculaire vondsten die zijn opgegraven aan de Hogewoerd. De vondsten zijn bijzonder omdat heel lang werd aangenomen dat Woerden na de Romeinse tijd een lange periode onbewoond was. Uit dit archeologische onderzoek blijkt echter dat er ook in de vroege middeleeuwen in Woerden mensen gevestigd waren. Op de bouwplek werd namelijk een Frankisch zwaard uit de achtste eeuw na Chr. gevonden. Dit 90 cm. lange zwaard wordt op dit moment gerestaureerd en is naar verwachting vanaf de zomer van 2016 in het Stadsmuseum Woerden te bewonderen.

Bibliotheek Woerden: Archeologische detective voor een dag
Ook de bibliotheek in Woerden besteedt aandacht aan de Nationale Archeologiedagen.
Voorafgaand aan de bouw van de parkeergarage in het centrum van Woerden, is in 2003 archeologisch onderzoek verricht. Daarbij is o.a. het Romeinse castellum, de vicus (het dorp) en een Romeins schip (de Woerden 7) gevonden. Tussen de uitgegraven grond zaten veel scherven terra sigillata: Romeins aardewerk. Een deel van die scherven gaan we tijdens de Archeologiedagen onder begeleiding van amateurarcheologen nader onderzoeken. Was het een schaal of een kannetje? Zit er een stempeltje op? Kunnen we uitvinden waar het gefabriceerd is? Passen sommige scherven nog aan elkaar? Spannende geschiedenis! En de kinderen mogen zelfs wat mee naar huis nemen!

Volwassenen en kinderen zijn op zaterdag 17 oktober tussen 11:00 en 16:00 uur welkom in de bibliotheek aan de Meulmansweg 27 in Woerden. Entree is gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven