17 jan

Nieuwjaarsbijeenkomst Vrienden van het Stadsmuseum Woerden op 14 januari 2024

Al bij binnenkomst van het Stadsmuseum kregen de vrienden, die de moeite namen deze zondag naar de Nieuwjaarsbijeenkomst te komen, een glas sprankelende bubbels in hun handen gedrukt om vervolgens tezamen met voorzitter Dick Launspach feestelijk het glas te heffen op het gloednieuwe jaar. Een goed begin van de gezellige bijeenkomst die werd vervolgd boven in de Vroedschapszaal.

Een overzicht

Daar heette de voorzitter de aanwezige vrienden van harte welkom om vervolgens de activiteiten van de Vrienden van het afgelopen jaar kort te memoreren. Vooral de eerste bijeenkomst in januari met de peiling van de meningen van de vrienden over de verschillende georganiseerde evenementen en hun wensen voor de toekomst bleek een belangwekkende inspiratie voor toekomstige plannen. Het was een rijk jaar met interessante bijeenkomsten over de kunstenaar Jan Vermaat, een zeer geslaagde ontmoeting met Karski, één van exposanten in de huidige expositie over Street Art, een verrassende avond voor de vrijwilligers van het museum over Kunst met een glimlach en tenslotte de Street Art middag in het theater het Klooster met rappers, break dancers en presentaties over kunst Net even anders en Street Art. Ook noemt de voorzitter de interessante bijeenkomsten en excursies van de Nederlandse Federatie van Musea (NFM), onder meer naar het Stadsarchief van Amsterdam en het museum in Gouda. In het jaarverslag dat binnenkort zal worden gepubliceerd op de website van de Vrienden van het Stadsmuseum en de verschillende verslagen worden de activiteiten uitvoerig beschreven. Hij bedankt Gerard van Kesteren, die ons als accountant belangeloos hulp biedt bij de controle van de boekhouding.

 Voorts geeft hij een overzicht van de plannen voor 2024:

een bezoek aan het atelier van Karski tezamen met de Vroedschap,

een inleiding over stadsarchitectuur naar aanleiding van de expositie over het Defensie-eiland

een avond voor de vrijwilligers

en een ontmoeting met een conservator van een museum en een bezoek aan diens museum.

Arja van Veldhuizen

Arja van Veldhuizen, directeur van ons Stadsmuseum kreeg vervolgens het woord. Zij begon met een kort overzicht van het jaarprogramma van het museum. De Street Art expositie duurt tot april 2024, er zijn online sessies met Arja die de deelnemers leert kijken naar kunst, er zijn rondleidingen, een workshop stencil art op 28 januari voor kinderen en een inleiding door Karski (Roy Valk) op 30 januari as.

Na Street Art volgt een tentoonstelling over Leo Gestel en de Vlaamse expressionist Gustave De Smedt, die elkaar hebben beïnvloed tijdens hun respectievelijk verblijf in Sint-Martens-Latem (B.) en Nederland gedurende de eerste wereldoorlog. Hans Hagen is verantwoordelijk voor de catalogus. Tenslotte volgt in oktober de tentoonstelling over het Defensie-eiland, geschiedenis en architectuur. Dat wordt technisch en financieel een hele klus voor het Stadsmuseum; Teatske de Jong zal daarbij worden betrokken, zoals ze ook was betrokken bij de herinrichting van de zolder.

De herinrichting van de zolder

In haar presentatie van de herinrichting van de zolder van het Stadsmuseum neemt Arja ons mee in dit maandenlange architectonisch ingewikkelde avontuur, dat begon op 6 januari 2023 met het leeghalen van de zolder, een klus die slechts kon worden geklaard met behulp van deskundige verhuizers. Een object kon door zijn omvang niet worden verplaatst, een Romeinse vaas, die opgeborgen werd in een kist op de zolder voordat de verbouwing begon. Deskundigen als Hazelberg werden betrokken bij de restauratie in Archeon (Alphen aan den Rijn) van enkele bijzondere eeuwenoude objecten. Begin februari kon een aanvang worden gemaakt met de kostbare isolatie van de zolder inclusief de voorgevel onder Monumenten Toezicht. Met de installatie van twee glazen deuren werd tevens de klimaatbeheersing verbeterd. Daarna begon het werk van de feitelijke herinrichting met een deskundig bureau. Een grote blauwe loper vertegenwoordigt de Oude Rijn. Kasten en vitrines met een schat aan voorwerpen in de loop van het jaar extra verzameld, werden geplaatst. De hele inrichting is gebaseerd op 42 vertellingen rond 9 grote thema’s, vanaf de prehistorie tot nu.

5 Juli was de opening. Vanaf februari komen alle scholen onder leiding van de KUVO  op bezoek. Er zijn speciale speurtochten uitgezet en er zijn boekjes als leidraad bij het Verhaal van Woerden.

Nadat de voorzitter Arja en Teatske heeft bedankt voor hun bijdragen met een kleurige bos bloemen, wordt de inleiding vervolgd met een boeiende rondleiding op de zolder.

Na de rondleiding vonden de vrienden elkaar terug op de benedenverdieping van het museum voor dranken en hapjes, maar vooral voor kunstzinnige en andere boeiende gesprekken. Het was een zeer aangename middag met vrienden in ons eigen Stadsmuseum.

Uw secretaris, Frans Lander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven