27 aug

Open Monumentendag in het Stadsmuseum

Jan Kriege-Meesterproef

Jan Kriege-Dominee

Romeinse ambachten en edelsmid Jan Kriege

Zaterdag 12 september vindt Open Monumentendag 2015 plaats. Het landelijke thema is dit jaar ‘Kunst en ambacht’. In dit kader geeft historicus Lex Albers in de Vroedschapszaal korte presentaties over Romeinse ambachten in Woerden. Daarnaast toont het Stadsmuseum het werk van de Woerdense kunstenaar Jan Kriege (1884-1944). Kriege was edelsmid en streefde ernaar objecten zo veel mogelijk uit één plaat metaal te vervaardigen. Zijn werk kenmerkt zich door sobere, organische vormen en een gehamerd oppervlak.

Romeinse ambachten
Historicus Lex Albers geeft op zaterdag 12 september driemaal een presentatie van ongeveer 15 minuten over het dagelijks leven van de Romeinen in Woerden en hun ambachten. Hij illustreert zijn enthousiaste verhaal met een flink aantal afbeeldingen. De presentaties worden gehouden in de Vroedschapszaal van het museum en zijn gratis toegankelijk. Ze starten om 11:30 uur, 13:30 uur en 14:30 uur. Bekijk na afloop de archeologische afdeling en de paradehelm: het toppunt van Romeinse ambachtelijkheid! Voor kinderen ligt er zelfs een gratis bouwplaat van dit pronkstuk klaar en een speurtocht over de Romeinen.

Jan Kriege
In 1919 vestigde Jan Kriege zich als edelsmid in Woerden. Hij streefde ernaar zijn sieraden en gebruiksvoorwerpen zoveel mogelijk uit één stuk te vervaardigen. Zijn werk werd in de jaren twintig onder meer verkocht via het beroemde Amsterdamse warenhuis Metz en Co. Hij nam deel aan diverse (inter)nationale tentoonstellingen zoals in het Stedelijk Museum te Amsterdam en in Parijs, Brussel, Berlijn en Leipzig. Bij de tentoonstelling in 1940 in De Distel in Rotterdam werd het grootste deel van het daar tentoongestelde werk tijdens het bombardement vernietigd. Jan Kriege stierf in 1944 in Woerden en werd begraven op de Openbare Begraafplaats. Deze begraafplaats is geopend tijdens Open Monumentendag en geeft ook extra informatie over de kunstenaar en zijn werk.

Zaterdag 12 september is het Stadsmuseum Woerden van 10:00 tot 17:00 uur gratis toegankelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven