1 jun

Portretten door Neel Korteweg “ZIE ZE KIJKEN”

Neel Korteweg schildert portretten, al dan niet in opdracht. Van bekende mensen, van onbekende mensen, van mensen van vroeger, soms zelfs van niet bestaande mensen.

In Stadsmuseum Woerden nu een overzicht, van 1991 tot amper een maand geleden.

Opening zaterdag 3 juni 2017

Opening, uitgerekend op Graskaasdag. De tentoonstelling wordt geopend in de naastgelegen Petruskerk. Anneke Brassinga spreekt, het Groot Nederlands Mannenkoor zingt a capella, onder leiding van dirigent Gezinus Veldman. Voorts de film ‘Wie durft?’door Kees van Langeraad (een trailer van ruim die minuten).

Zaterdag 3 juni 2017. Aanvang 15:30 uur stipt (inloop vanaf 15:00 uur). In verband met de verwachte toeloop is het raadzaam de tentoonstelling vóór de opening te bezichtigen. Daartoe is het museum al vanaf 10.00 uur open. Gratis toegang en een kopje koffie op vertoon van de uitnodiging.

www.ziezekijken.nl   www.stadsmuseumwoerden.nl

Over Neel Korteweg

Neel is opgeleid tot beeldhouwer (Rijksakademie van beeldende kunsten) en tot architect (Academie van bouwkunst, ook in Amsterdam). Als schilder is ze autodidact. Van nature heeft ze een portret-oog. Dat zeg ze aan als ze de mensen ontmoet die ze gaat portretteren. Tijdens ontspannen voorgesprekken. Poseren is er niet bij, nimmer. Ze associeert, legt verbanden, ziet contouren verschijnen in haar hoofd. Niet zelden tussen dromen en waken, in de prille ochtendstond. Foto’s komen er vrijwel niet aan te pas, laat staan projecties ten voorbeeld. Ze schildert al zoekende. Laag over laag. Een portret is nooit zomaar af. Daarvoor zit er ook teveel in. Neel Korteweg vangt niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk.

 

Te zien

Stadsmuseum Woerden toont een fors aantal portretten, van 4 juni tot en met 8 oktober 2017. Onder meer: Erasmus als jongen, Luther als antisemiet, Thomas More, Hans van Manen, Cees Dam, Isaac Newton, Bronia Davidson, Anneke Brassinga, Mirthe van Doornik, Pieter Kreft, haar geliefde schilder Lovis Corinth en – speciaal voor de gelegenheid – Leo Gestel, Woerdenaar, 1881-1941 (gebaseerd op diens zelfportretten). Soms zijn er van 1 persoon wel 2 of meer portretten. Ja, ook dat hoor bij Neel Korteweg. Net als het feit dat ze soms portretbrieven schrijft, waarin ze aangeeft wat haar bezighoudt, wat ze al schilderend meemaakt, hoe ze gezonde twijfels overwint en tot het eindresultaat geraakt. Zelfportretten schuwt ze niet.

 

04 | 06  –  08 | 10 | 2017

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven