19 dec

Schatten van Woerdenaren – kunstbezit van stadgenoten

sluytersNikki de Saint Phalla - HvOHildo Krop - HvOEmo Verkerk - HvO
Stadsmuseum Woerden 23 januari t/m 3 april 2016

Onlangs was kunstminnend Nederland in rep en roer. De portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit dreigden te worden verkocht aan een ‘Arabische oliesjeik’. Nooit zouden we de schilderijen van Rembrandt meer te zien krijgen …
Dat ging gelukkig niet door, maar hoeveel prachtige kunstwerken worden aan het publieke oog onttrokken doordat ze in bezit zijn van particulieren? Hooguit als u een keer bij iemand op de koffie mag komen, bent u in de gelegenheid een blik te werpen op wat daar thuis boven de bank hangt. Voor één keer is die blik ons allen gegund tijdens de tentoonstelling Schatten van Woerdenaren. Gastconservatoren Netty de Groot en Richard Rietbergen van de Stichting Kunst op Ooghoogte doorkruisten Woerden en omstreken, op zoek naar topstukken in privébezit.

De oogst is rijk: schilderijen, sculpturen, glaskunst, fotografie en grafiek van (inter)nationaal bekende kunstenaars als Christo – Joan Miró – Pablo Picasso – Isaac Israels – George Breitner – Jan Sluijters – Leo Gestel – Hildo Krop – Kees van Dongen – Armando – Cornelis Springer (om er een paar te noemen) worden voor één keer uitgeleend en zullen voor het eerst gezamenlijk te zien zijn.

Vergaap u aan de landschappen en havengezichten van Groene-Hartschilder Cornelis Vreedenburgh, de portretten van George Breitner en Emo Verkerk, een sculptuur van Theo “gouden kalf” Mackaay. Benader voorzichtig de fragiele glaskunst van Willem Heesen en zijn zoon Bernard, bekijk een van de laatste foto’s die werden gemaakt van componist Sergej Rachmaninov en bewonder de grafiek van de wereldberoemde Niki de St. Phalle. Verwonder u over De Nederlander betrapt door fotograaf Roel Visser.

Mis hem niet, deze unieke tentoonstelling in het sfeervolle zeventiende-eeuwse Stadsmuseum gelegen in het bruisende stadshart van Woerden. En dat alles dankzij die schatten van Woerdenaren.

De tentoonstelling Schatten van Woerdenaren werd georganiseerd op initiatief en met medewerking van de Stichting Vrienden van het Stadsmuseum Woerden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven