Op zondag 21 mei mochten we ruim 30 vrienden van het Stadsmuseum Woerden verwelkomen voor een gezellige vriendenmiddag.
De vrienden werden ontvangen met muziek door Astrid Volckerick (zang) en Ernezt Kuijpers (gitaar).
Na de ontvangst in de Vroedschapszaal door voorzitter Dick Launspach, vertelt Lilian Biber namens het Stadsmuseum over de nieuwe inrichting van de zolder, waaraan thans wordt gewerkt. In de nieuwe inrichting staat het Verhaal van Woerden centraal. Dit verhaal zal worden verteld door middel van allerlei gebruiksvoorwerpen uit bepaalde tijdperken en aan de hand van enkele historische figuren uit de stad, zoals de Romein Lucius, graaf Albrecht van Beieren, de vrouw van Jan de Bakker en Cornelis Vreedenburgh, waaraan thans de expositie Bon Voyage (reistekeningen) is gewijd.
Vervolgens geeft Dick het woord aan Theo Aarssen, voorzitter van de Kunstkring Woerden; tevens stadsgids en schrijver van het boek Jan Vermaat, beeldhouwer en schilder. Theo brengt door middel van een mooie en duidelijke reeks beelden het werk van de Woerdense kunstenaar Jan Vermaat (1939-2022) tot leven. Hij doet dat aan de hand van verschillende hoofdstukken.
* ontwikkeling – Jan groeit op in Woerden, waar zijn vader kleermaker is bij Defensie. Hij volgt zijn opleiding in Woerden, waar docenten zijn tekentalent ontdekken en aanmoedigen, en de Kunstacademie. Vervolgens verrekt hij naar Toronto (Canada) waar hij allerlei technieken leert en het blad ontwerpt voor de nieuwe Canadese vlag (Maple leaf).
* Na Toronto vestigt hij zich in Woerden, waar hij van de gemeente een atelier krijgt in een boerderij. Hij is daar tevens een soort opzichter voor jongeren in de daar gevestigde jeugdsociëteit. Hij schildert dan in een soort surrealistische stijl en exposeert zijn werk in de winkel van Griffioen.
Hij wordt één van de oprichters van de Kunstkring Woerden tezamen met Herman Prins, Hans van Ommeren en Hetty van Wijk. Hij gaat dan ook lesgeven onder meer in de schildersklas van Henk Schippers.
* Inmiddels krijgt het kunstbeleid van de gemeente Woerden langzaamaan vorm en krijgen kunstenaars uit de eigen gemeente voorrang bij opdrachten.
Ook Jan krijgt zijn eerste grote opdrachten onder meer het beeld De Golf in Molenvliet. Jan maakt in de volgende jaren vooral in klein brons en maakt portretten van allerlei Woerdenaren zoals van de schilder Arie Zwart en de houthandelaar Marinus van de Berg.
* Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 neemt Jan deel aan allerlei internationale beeldhouwers symposia, in Italië, Portugal en in 1997 en 2007 aan de symposia georganiseerd door de Rotaryclubs Woerden, hetgeen vele beelden voor Woerden oplevert onder meer langs de Van Kempensingel.
* In die periode ontwikkelt Jan zijn geheel eigen sierlijke, vloeiende en elegante stijl met hier en daar kubistische elementen. Zij voorkeur gaar uit naar vrouwenfiguren. Bekend zijn Eline Vere, bij het Kunstmuseum Den Haag, La flaneuse in opdracht van zijn galerie De twee Pauwen in Den haag, De patiënt (St. Antoniusziekenhuis, Woerden), het prachtige Beeld voor de mensenrechten (nabij het Kasteel), Permanent Wave (bij Weddesteijn) een prachtig abstract zilverkleurig brons bij de firma Gevaert aan de Stationsweg.
* Na enkele jaren in Friesland keert Jan terug naar Woerden. Hij zal gedurende de laatste periode vooral schilderen. In zijn laatste expositie bij galerie Slagmaat waren deze te bewonderen.
Tenslotte ontwerpt Jan ook nog een drijvend object voor de Singelkunst in 2021.
Theo besluit zijn boeiend betoog met een folder met daarin een route langs alle beeldhouwwerken van Jan Vermaat in Woerden.
De middag wordt afgesloten met een muzikaal omlijst samenzijn in de hal beneden. De muziek is wederom van Astrid en Sierik. We kijken terug op een heel geslaagde vriendenmiddag.
Frans Lander, secretaris