21 jan

Voor het eerst Living Museum in Stadsmuseum Woerden

zaterdag 27 januari

 Op zaterdag 27 januari wordt het Woerdense verleden in het Stadsmuseum tot leven gewekt. Drie markante personen vertellen hun verhaal alsof ze zo uit hun tijd in de onze zijn gestapt. Dat doen ze om 11.30 en 13.30 uur. Het zijn de vrouw van Hugo Kotestein, stadstimmerman in de 17de eeuw, Matthijs Schalij, bevlogen burgemeester rond 1900, en Renée Boussard, gewoon soldaat in het leger van de zonnekoning Lodewijk XIV. Dat leger hield Woerden in 1672 bezet. De verhalen worden verzorgd door storytellers van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging. Dit jaar staat elk kwartaal een optreden met steeds wisselende personages op het programma.

Achtergrond informatie

Historische storytelling is een manier om personen en situaties uit het verleden tot leven te wekken. De verhalen zijn kort en krachtig. Alles wat wordt verteld, is gebaseerd op ware gebeurtenissen en historische gegevens. De ervaring leert dat het vertellen van verhalen in de ik-vorm een sterke methode is om historische gebeurtenissen door te geven. Na afloop van elk verhaal in Stadsmuseum Woerden is er gelegenheid om vragen te stellen aan de verteller.

De SHHV heeft sinds enkele jaren een kleine maar actieve groep vrijwilligers die zich toelegt op het aanleren van de techniek van storytelling. Zij zetten dit in om de geschiedenis van Woerden en omgeving toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Het aantal ‘voorradige’ personages groeit gestaag.

Living Museum is een trend onder musea om historische gebeurtenissen op een aantrekkelijke en vaak interactieve manier te doen herleven. Het geeft een extra dimensie aan de exposities – bij Stadsmuseum Woerden is dat de nieuwe vaste presentatie Verhaal van Woerden.

Programma

De optredens op zaterdag 27 januari zijn als volgt:

  • De vrouw van Hugo Kotestein: 11.30 en 13.30 in de Gestelkamer
  • Burgemeester Schalij: 11.50 en 13.50 in zijn voormalige werkkamer – de Vroedschapszaal
  • Renée Boussard: 12.10 en 14.10 op de bovenverdieping in Verhaal van Woerden – de expo

Voor bezoekers zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Voor meer informatie: Arja van Veldhuizen, museumdirecteur, a.vanveldhuizen@stadsmuseumwoerden.nl, 06 38150285

Bijschrift beeld:
In het Living Museum komen verschillende verhalen uit Woerdens verleden uit de hoge hoed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven